Ystad

Igår var det då julbord på Ystad SPA och idag blev det ansiktsbehandling där. Hur skönt?!
Därefter blev det lunch i Ystad. Mysigt!

Pumpens fördelar vid buffé-ätande är extrema! Förr försökte jag alltid få en överblick före jag började äta vad jag tänkte ta så jag kunde räkna insulin direkt. Nu - jag kan ju ta MER utan att tänka "åhnä, ett till stick". Idag på frukosten gick de runt med croissanter före de stängde och ja, jag tar en! 
Bara ett tryck bort :) 
Fantastiskt!

Sedan vi kom hem klockan tre har det varit myskläder i soffan. Och årets julfilm No. 1 "Ensam hemma" - check!



Lets go christmas!

Igår gick jag hem efter lunch och donade med adventsljusen. Kändes totalt omotiverat eftersom det var 13 grader ute och solen lyste in så det störde. 
Jag satte ÄNDÅ på julmusik och fick upp dem. 
Och när det blev mörkt blev det fint :)

Ikväll är det dags för årets första julbord med familjen. Bara två timmars jobb kvar först!

Blomsterjulpyssel

I år blev det en adventsljusstake som ser ut såhär:

Nu är det all in julen!

Och kolla så mysig stan är med sina juleljus!




Halvdag

Idag gick jag hem från jobb före lunch för att dels ha telefonmötet med min diabetessköterska och dels ha hit mäklaren för fotografering och fix inför försäljningen. 

Ssk-samtalet var där inte så mycket att säga om. Vi behöll basal-inställningarna men ska dit en gång före jul då vi kanske ska korrigera lite i den. 
Jag ändrade inställningarna på min kvot för kolhydraträkningen och bs-korrigering. Den är uträknat efter schablon men stämmer inte så jag har räknat ut en egen och nu la jag in den istället så jag kan börja använda de funktionerna. 

Är de kvoterna rätt kan man nämligen i pumpen välja att man ska äta 30g kolhydrater och den ger förslag på hur mycket insulin man ska ta. Likadant om man ligger högt i värde och anger det värdet i pumpen så ger den förslag på hur mycket insulin som behövs för att få ner det till det målvärde man angett. 

Jag sa till henne att jag tyckte pumpen fungerar jättebra när den fungerar men att den krånglat ett par gånger har gjort mig osäker och jag vågar knappt gå och lägga mig på ett lite förhöjt värde utan att se om det går ner för jag är rädd att det är infusionssetet som slutat fungera när det egentligen kanske bara är att det tar lite tid att korrigera ner värdet, vilket var fallet tex inatt. Det tog fyra timmar innan jag märkte en nedgång i värdet. Segt som sjutton...

Nix, det går inte.

Jag kan inte ha setet i tre dagar. 

Vet inte varför men värdena stiger. Fler som har det problemet vet jag. Kollade på Bolla Diabetestankar-gruppen på Facebook. Den är fantastisk. Alltid någon som har svar eller samma problem. 

Blev alltså en väldigt trist natt. 
Bytte set kl 23 när jag märkte det stack iväg. 
Blev less när jag märkte det inte gick så bytet blev krångligt. 
Insulinet i burken var slut. Satt och drog in luft i ampullen i flera minuter och förstod inte varför det blev bubblor. 
När allt var klart såg jag att nya slangen låg kvar på bordet. Hade använt den gamla igen. Gör om gör rätt. 
Satte nålen där det gjorde ont. Hämtade fel material inte en utan två gånger när jag skulle sätta ny. Sen sket jag i det. Kanske går över. 

Höga värden och ketoner trots bara haft eventuellt inte fungerade set i två timmar. 

Diabetesvaka. Klockan fyra började det sjunka. Tar så lång tid! Vågar inte släppa kollen innan man ser att det fungerar. 

Lätt upplösningstillstånd. Men var ju tvungen att testa för att veta. 
Så nu vet jag. Men är trött som ett ålderdomshem. 

Till något roligare: en månad till julafton idag :)




Biokväll

Ikväll var det dags för bio. Jag går väldigt sällan på bio. Minns inte ens senast. Kan ha varit Hobbit före jul ifjol...
I alla fall så var jag & Emelie och såg Hunger Games 2 ikväll. Den var superbra! 

Jag bytte inte infusionssetet idag utan tänkte vänta tills imorgon, dag 3, för att se om det var anledningen till krånglet i måndags. 
Blir det likadant nu får jag byta varannan dag. Blir det INTE likadant så var det av annan anledning det blev dumt i måndags och jag kan fortsätta byta var tredje dag. 
Man vill ju såklart kunna byta så sällan som möjligt.

Så nu sitter jag och är lite nervig för att det inte funkar. Jag litar inte på pumpen riktigt än känner jag. Vill gärna "övermäta" mig för att vara säker på att inget blivit fel. 

Lördag

Idag blev det en promenad på förmiddagen. Testade hur det fungerar med pumpen lite. Kopplade bort den under timmes-promenaden och blev ändå låg så inför mitt vanliga lördagspass måste jag se till att sänka basalen lite före också eftersom det passet är ju jobbigare än en walk. 


Vi har även besiktigat vårt nya hus idag och det fick godkänt så nu är det klart!
Dock inte inflytt förrän i sommar så det blir en tid till i lägenheten!
Då hinner kanske min separationsångest liksom ebba ut också. Den är störd. Jag borde bli diagnostiserad, haha. Men jag bara tänker på all tid och möda hela familjen la ner här. Mattias säger att jag inte får ta med mig de fina eluttagen och sätta ditt vanliga istället ;)

Jo, en kul sak: igår när jag kom in på Kronans droghandel för att hämta mitt beställda recept tog hon fram det redan innan jag ens var framme vid disken med orden "man börjar känna igen dig nu". Haha! 

Se min namnsdagspresenterna av svärmormor & morfar. They will come in handy :)





Galaklädd med lårväska

Dags för årets Trelleborgsgala!
Det är en middag med underhållning (i år med Sarah Dawn Finer) där pris delas ut till olika företag inom olika kategorier. Vi brukar gå dit med jobb. 

Tur hade jag som fick min lårväska till pumpen precis idag! Så den ska testas nu! Verkar bra än så länge. Ssk sa att många tyckte den gled men jag tycker den verkar sitta som berget. Vi får väl se efter kvällen. 

I lördags när jag hade klänning hade jag virat midjeväskan två varv runt låret och det gick bra tack vare att kjolen var så vid men denna väskan sitter tajtare in på låret så den funkar till tajtare klänningar med. 



Varannan dag

Så, nu är jag hemma på långlunch och har passat på att byta infusionssetet. Ska testa med varannan dag nu ett tag, tyckte min ssk, om det kunde bero på det att det inte funkade i måndagsnatt. Vissa behöver byta varannan dag. 
Igårkväll hamnade jag högt igen och fick inte ner det. Tog korrdoser tre gånger, kl 21, 22 och 24. Äntligen när jag vaknade klockan två var det nere på acceptabel nivå. 
Jag trodde ju att setet lagt av IGEN! 
Fick lättare ner höga värden med sprutorna känns det som. 
Och om detta händer före läggdags, hur ska man veta om det bara är så att det är svårt att få ner eller om setet lagt av? 
Man vågar ju inte chansa, inte jag i alla fall. 
Det är så drygt att behöva ställa klockan. Jag har börjat avsky Johnny Cashs "I won't back down" som jag har som alarmsignal. 
Note to self: välj en signal du inte gillar. 

Anyway, jag har varit på gymet idag också ÄNTLIGEN. November blir ingen bra träningsmånad. En del pass försvann för jag kände mig osäker med pumpen och en del pass kommer försvinna för jag har fullt upp. 





Hur glad?!?! :D




Gaaah!

Hur trött är jag?!
Höga värden hela natten. Korrdoserna hjälpte inte, extra spruta hjälpte inte, i morse bytte jag setet men låg fortfarande högt nu. 
Har sovit ca 4 timmar inatt eftersom jag ville hålla koll på värdena då jag även fick lite ketoner, som ju är farligt. 
Med pump kan det fort bli livshotande om den slutar fungera av nån anledning och man inte får insulin i sig eftersom man inte har nått basinsulin liggande i kroppen som man har med sprutorna. 

Jag gav en korrdos till nu MOT pumpens rekommendation då den sa att jag redan hade tillräckligt med insulin i kroppen men jag måste se om det sjunker nu annars får jag ringa ssk på telefontiden kl 11 och höra vad jag ska göra. Känns ju nästan som det är något i kroppen när inget hjälper...


Sunkiga dag!

Sunkdag delux!
Bara för sockervärdena levt rövare hela dan. Eller sen igårkväll till och med. 
Igår tog jag fel mängd insulin till middagen och korrigerade det sen men fick inte ner värdet ett dugg. Ställde klockan eftersom ville vara säker på att nålen fungerade. 
Så två gånger inatt har jag mätt mig och det sänktes lite men inte så mycket. 
Vaknade på 8.9 och det var dagens lägsta värde. 
Just nu - högsta på 17. 
Vad jag än har gjort idag så har det inte blivit bra. Korrigeringsdoserna har knappt gett någon effekt. Ändå fungerar ju nålen för annars hade jag ju varit ännu högre efter maten och sådär. 

Ska byta setet imorgon. Vet inte om det kan vara så att det fungerar sämre sista dan så jag ska börja byta varannan dag istället...
Men det gick ju bra förra perioden. 

I alla fall så lackar jag ur totalt. Visst hade jag sådana här dagar med sprutorna med. Och då fick jag ju även sticka mig flera gånger. Nu slipper jag ju det. Men eftersom jag inte är så säker med pumpen än blir det bara ännu mer att tänka på när det inte fungerar. 

Håll tummarna för att morgondagen blir bättre!
 



Infusionssetsbyte

Startade lördagen med att göra mitt första byte av infusionsset ensam. 
Jag kom i alla fall ihåg allt så nu är det bara att hoppas inget blev fel. 
Man ska alltid mäta sig två timmar efter så man ser att det funkar så vid lunch får jag reda på om jag lyckades. 

Det svåraste tycker jag är att kolla och få ut luftbubblorna ur ampullen. Men det är en hel del steg som ska göras så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Speciellt när man är ovan. 
En kvart tog det så får gå upp tidigare när jag ska byta före jobb nu i början. 
På tisdag är det dags nästa gång :)



Världsdiabetesdagen

Idag är det Världsdiabetesdagen!
Därför har jag blå tröja :) för övrigt samma som jag hade på mig den dan jag fick diagnosen och åkte in akut till sjukhuset... Jag äger med andra ord väldigt få blå tröjor :) skumt sammanträffande. 

Ska skänka lite pengar idag med till diabetesfonden. 
Båda typerna av diabetes ökar lavinartat. Typ 2 beror antagligen på livsstilen nu för tiden då denna typ beror ofta på detta. 
Däremot typ 1 vet man inte varför den ökar eftersom man inte vet anledningen till att kroppens immunförsvar attackerar de insulinproducerande cellerna. 
Därför behövs pengar så vi kan få reda på det och kanske kunna stoppa det. 

Idag insjuknar två barn i diabetes i Sverige...och imorgon...och dagen efter det. 
Två barn per dag! 
Och det är definitivt ingen lätt sjukdom att leva med. 

Så idag: klä er i blått och skänk lite pengar :)




4good

Har nyss kommit hem från en 4good-kväll. Denna gången var det föreläsningar av bl.a. Sarah Dawn-Finer, som även sjöng så himla bra!, och Mia Törnblom. Hon är grym! Jättekul att lyssna på!

Jag insåg efter lunch att kolhydraträkningen inte funkar bättre med pumpen än vad den gjorde med sprutorna. Kan bero på att inställningarna inte är 100% än men ändå. 
Så till middagen nu körde jag på 25% lägre dos än vad jag hade med sprutorna, eftersom det är det man räknar som schablon typ på hur mycket man minskar dosen vid pumpanvändning, och det blev riktigt bra! 
Idag var jag hos sköterskan och bytte mitt set för att ha gjort det ytterligare en gång med vägledning så nästa gång, på lördag, är jag on my own...!

Dubbel omgång

Värdena gick INTE ner efter min korrdos. Fick ta en till likadan när jag låg på samma höga värde två timmar senare. 
Ställde klockan bara för att se så jag inte blev låg men den dosen gjorde sitt jobb. 
Varför funkade då inte första? Kan inte va att insulinet inte tog för det gick ju bra sen. 
Alltså måste det vara att tortilla av nån anledning är så himla dåligt för mig!!
Jag blev nojig, fast jag visste att det var för brödet, eftersom de säger att man ska mäta ketoner på värde över 13 med pump. 
Har fått en mätare för blodketoner, vilket jag inte haft tidigare, så fick jag använt den. 
Fick dessutom ett fint rosa skal till den :)

De sa förresten till mig att infusionssetet finns i rosa med, de kunde skriva ut det till mig nästa gång. 
Jag hade inte ens nämnt det, haha, tur min sköterska känner mig ;)

Ovant

Sov knappt en blund inatt. Helt ovant att ha nånting på sig på det där viset. Låg stel som en pinne och vände mig om försiktigare än en 100-åring. 
Får lite robot-känsla av att ha slang, apparat och nål fast på mig. 

Sockervärdena har inte legat lika bra idag som igår men igår hade jag ju kvar lite levemir i kroppen med och inställningarna på pumpen är ju kanske inte 100% rätt än så min sköterska sa det kunde bli såhär när jag var där idag. 

Hade hemmagjord ugnsbakad falafel idag i tortillabröd. Dessa tortillabröd alltså! Funkar aldrig! Trodde jag kanske skulle få till det med pumpen för jag räknade kolhydrater och använde den funktionen men nix - kass värde som vanligt efteråt. 
Och när jag la in det för korrigering i pumpen säger den varning & kontrollera hit och dit så det känns som värsta grejen trots att detta värdet inte är så ovanligt vid mycket kolhydratrik mat. 

Hoppas det ligger bättre vid läggdags när korrigeringsdosen gjort sitt....




Dag 1 avklarad

Jahapp, när min sköterska ringde på eftermiddagen och frågade hur det gick var det inte så mycket att säga om det. Hade ju bara tagit insulin till lunchen och sen inte rört den så det var inte så mycket som kunde gå fel. 
Blev lite låg efter lunch, doserna är ju helt ändrade (lägre) mot tidigare så jag kan inte dem exakt, men någon hade helt lägligt ställt en pepparkaksburk på jobb. Årets första - god som tusan! :)

Middagen gick med bra och nu på kvällen testade jag kolhydratfunktionen till min kiwi så hoppas det blev rätt. 
Ska ställa klockan inatt och kontrollera så det ligger bra. 

Jag klipsade till slut fast pumpen i BHn. Trots att tröjan satt lite halvtajt syntes det förhållandevis lite så det får vara så på jobb. 
Kändes väldigt osäkert att ha den i linningen. Jag gick ju in med den i typ allting. Hur klumpig får man va? Den är ju inte superstor...
Men jag ska be dem skriva ut en lårväska till mig också som förhoppningsvis kan funka när man har klänning. Man får tydligen de på recept året ut och sen är det slut med det så jag ska försöka passa på :)
Vid tajtare tröja än idag har jag ingen ide än... 
Nu - Homeland och sen ska det bli intressant och se hur det går att sova med apparaten :)

Påkopplad

And I'm on!
Känns mycket udda att ha en grej som sitter samman med en själv så här när man inte är van :)
Jag har varit på introduktion i 2,5h. 
Det känns bra men lite nervöst såklart. 
Snart dags för lunch och jag har fått instruktioner för antal enheter & hur den ska fördelas.
Min sköterska rlnger mig i eftermiddag så det känns bra om jag panikar :)
Nu funderar jag bara på var sjutton jag bäst bär den...




Sista kvällssprutan

Så, nu har jag tagit min sista levemir, på ett tag i alla fall.
Tog endast halv dos eftersom jag inte ska ligga lågt hela dagen imorgon med både levemir från sprutan och humalogen från pumpen. 
Lär ju vakna högt så det är drygt för det är alltid en dålig start på dagen men denna gång är det ju med vilje...



Ullared

Här är anledningen till att jag missade diabetesdagen :)

Gekås med långa köer ut men annars bra fynd!
Myskväll i vår hyrda husvagn med hämtbuffe från Harrys, vin & ostbricka. 

Godnatt! :)



November - diabetesmånad

 Visste ni att november är diabetesmånaden? Precis som oktober är Rosa Bandets månad. 

Jag är lite irriterad idag för det är diabetesdagen i Malmö och jag kan inte gå. 
Eftersom jag börjar med pump på måndag kunde där ju varit mycket info, tips & kanske rabatter på pump-kläder och sådär.
Jag var där förra året och minns att där var mycket pump-stånd men då var jag ju inte alls intresserad av det så lite störigt att jag missar det i år när det är aktuellt :/



Linas boktips :)

Jag läser ju alltid supermycket och igår läste jag ut, vad som nog blir, årets bästa bok i mitt "bokstall" - Livet efter dig
Har du inte läst den? LÄS DEN! Superbra!
Hösten är perfekt för läsning. Tända ljus och krypa upp i soffan med en bra bok är något av det bästa med årstiden. 

Därför kommer här fler tips från årets alster :)

- Ken Follett har skrivit en trilogi, varav två släppts hittills, om världskrigen. Nr ett om första och nr två om andra. Familjer i olika länder är inblandade och det handlar om deras livsöden sammanflätat med historia. De är tjocka som sjutton de där böckerna, men väldans bra! Jag gillar när där är lite verklighet i det hela också. 

- Jag har läst två böcker av Elisabeth Nemert i år - Röd måne och Ödets hav. Båda handlar om kvinnoöden i Sverige på 1600- resp. 1300-talet. 

- Lucy Dillon skriver jättemysiga böcker. Typ chicklit. Ofta om nån tjej som blivit änka, dumpad etc och startar om genom att hitta på något nytt i en ny stad. Jag tror hundstall & bokhandel är det som gäller i två av böckerna i alla fall. 




Största kassen ever!

Har definitivt aldrig gått ut från Apoteket med en sånhär stor stor papperskass förr, haha!
Man behöver mycket grejer när man ska bli pumpis...

Jag har fortfarande inte fått någon instruktionsbok till pumpen men idag satte jag iaf i batteriet och ställde in klocka & datum rätt. Alltid något :)

Det infusionssetet de beställt till mig är det som sätts in snett, i vinkel liksom, och inte rakt. Antar att de tror det kommer funka bäst då jag endast har 4mm-nålar nu, som är de kortaste och så korta finns inte till pump, och denna rekommenderades till smala personer. 

Den kommer med inskjutningshjälp så man sätter inte nålen själv utan sätter hela grejen i läge liksom och sen skjuter in den. Iiiiii, läskigt :)

Fick gråa. Fanns i både rosa & blå. Lite roligare. Nästa beställning ska jag be om det. Tramsigt jag vet men håll med om att det är roligare :) 





Solisar

Nu har jag varit på Ögonbottenfotografering. Det gör man vartannat år för att se så inte diabetesen påverkat ögonen på nåt vis. 
Mitt såg bra ut lyckligtvis! Lite nervig alltid när man ska dit. 

Man får droppar i ögonen som förstorar pupillen så det blir svårt att läsa liten text och sådär plus att det blir väldigt ljust utomhus fast det är mulet. 
Men nu, två timmar senare, tror jag att jag kan utläsa en del på datorn iaf så nu kör jag tillbaks till jobb. 
Det ser inte ut så på bilden men det regnar rätt mycket. Och där kom jag med solisar mitt i regnet :)


Höstmat

Denna helgen har varit helgen av höstmat. 
I fredags gjorde vi pumpasoppa. Supergott! Blev lite tjock konsistens, mer som puré, men lika god för det. 
Igår hade vi Gåsagille med familjen plus min brors sambos familj där en av mina närmsta vänner ingår så det är roligt! :)
Det var supertrevligt och gås är så sjukt gott med alla tillbehör!
Och just nu har vi en gryta ståendes på spisen. 
Så det är typ det vi gjort ihelgen...ätit. 
Plus att jag tränat två pass idag. 
Lugn och skön helg! Bra sockervärden också. Jag tog rejält med insulin till gåsen, eftersom jag mindes hur hög jag blev ifjol, så i är blev det bättre :)
La mig på 7.3 och vaknade på 6.9. Två tummar upp!

Vår pumpasoppa



Uthämtad

Igår var jag och hämtade den lille gråe. 
Instruktionsboken skulle jag få skickad hem men den har inte kommit än så jag har ingen aning om hur den fungerar...
Hoppas verkligen den kommer senast tisdag för det är typ den kvällen jag har på mig att luska lite sen är jag inte hemma så mycket före det är dags för start. Känns ju inte lönt att börja trycka på den nu när jag inte vet vad någonting är. 

Jag fick också 2,5 receptpapper fulla med tillbehör som jag beställde på Apoteket. Det bör komma nästa vecka. Det kommer bli platsbrist här hemma :)




RSS 2.0