Min dag

Här har jag spenderat ett par timmar av min dag. Lite Emma-mys, äpplepaj, promenix och snack. Sköööna söndag :) Nu - Fajitas!

Slut på veckan

Söndag, imorgon ny vecka igen - som tiden flyger!
Men diabetesskärpning har gett en medelvärde på ca 7/dag istället för som förra veckan 10, mycket bra!
Och jag har hållit mitt mål med 3 träningspass, också det bra!

Igår var vi på Night of the Proms på Malmö arena med jobb. Superbra med stor orkester, Måns Zelmerlöv, Sarah Dawn Finer & Anastacia.

Nu har vi haft veckostädning, är på väg till Maxi för veckohandling och sen ska vi hålla söndag, vilket för min del betyder äpplepaj & promenad med Jenny & lilla Emma :)


Ny mätare

En sak jag blev superglad för på eventet i måndags var att jag fick en ny mätare för att testa.
Den mätaren till höger är min vanliga och jag gillar den men det dryga är att man ska öppna burken, fram med en sticka och sen var ska man göra av den?
Denna nya är liksom ett band inuti istället så allt sitter ihop. Jag är ju inte alls van vid den så mätningen med den kändes lite klumpig men det var smidigt att slippa stickan. Dock låter den som en maskin när den rullar fram nytt mätband så den är inte så diskret precis. Min nuvarande piper bara några gånger. Till denna fanns det också sladd så man kan ladda upp till datorn och få fram kurvor och sånt.
Jag ska testa i alla fall så jag kan ringa och säga vad jag vill ha!

Enligt han i måndags är det perfekt att mäta sig 6ggr/dag. Över det hjälper inte för att förbättra ens värden. Jag brukar nog mäta mellan 6-8 beroende på om jag ska träna eller något annat då man vill ha koll på hur man ligger.

Idag är jag uppe i fem gånger och alla har varit bra :D


Leta sprutor

Jisses, vad tråkigt det är att träna när man är i så dålig form att man litegrann vill spy under utfallen.
Men det gjorde mig i alla fall taggad att gå på passet igen nästa vecka så den där spykänslan kanske försvinner!
Eller i alla fall VAR jag taggad tills jag kom hem och såg att mitt sockervärde, som äntligen varit bra hela dagen, nu var kass plus att maten var äcklig, haha.

Nu ska jag slå ihjäl några minuter i soffan med mitt nya spel på mobilen, Equalize. Det är egentligen för barn med diabetes men det handlar om att ta sig igenom en bana och man är diabetiker så under hela banan måste man äta vid för låga värden och ta sprutor vid för höga.
Det är fasiken svårt! Jag svimmar hela tiden för jag är kass och råkar trampa i godisgräset eller hoppa på en vandrande muffins....Ändå kul :)


Glömde bilden :)


Extend

Dessa fick jag igår på föreläsningen för att testa.
Det är en bar som innehåller lika mycket kolhydrater som typ två bananer MEN de är gjorda på Maizena som måste brytas ner före det kan tas upp i magen. Detta gör att kolhydraterna ger ett långsamt sockertillskott under NIO timmar.
Som att få ut en 1/4 banan i blodet i timmen typ, alltså ska de vara jättebra om man ska vara aktiv lång tid eller om man ofta blir låg på natten eller efter träning till exempel eftersom det då minskar risken för att bli låg samtidigt som man inte blir hög.
Det har fått jättebra kritik!

Hade varit perfekt för mig nu i Skottland då jag låg lågt hela vandringen så det var synd jag fick nys om det först efteråt.

De verkar ju dessutom jättegoda och finns i fler smaker än dessa och även som shakes & crisps.

De finns att läsa om & beställa på www.diabeteskoll.se om ni är intresserade!


Taggad!

Fasiken, nu är jag inspirerad!
Varit på föreläsning i Malmö med en dietist & en diabetesläkare som båda är lite specialiserade på idrotts-sidan och det var VÄLDIGT givande!

Det handlade väldigt mycket om att hålla jämn nivå mellan träning vs kolhydrater.
Som jag gör nu när jag tränar är att jag lägger mig högt före för att ligga bra efteråt. Men det är jobbigt för man VILL ju inte ligga högt 2h för man ska träna.
Men enligt dem så ska jag ligga normalt före men matcha med lite kolisar före & efter och man fick exempel på vad och sånt.
Så det ska jag testa och sen ska jag pröva mig på kolhydratsräkning också för att få bättre koll på hur mycket insulin jag behöver till det jag äter och kanske minimera att jag tar fel antal enheter.

Jag är taggad!!


Höststart

Nu har vi ju liksom haft våran semester så nu känns det som hösten är här. Plus att det är kallt!!

Helgen har varit super!
Igår var jag på tjejmiddag med bästa sällskapet & fantastisk tapas-middag som avslutades med 40gradig badtunna under bar himmel. Ja, man kan ha det sämre helt klart!!

Idag var det dags för iForm-loppet i Malmö. Vi gick 5km och sen fick man värsta bra picknickkorgen plus en goodiebag med tester av diverse mat/dryck och en del av det var väldigt diabetesvänligt eftersom Paulun (GI) var en av sponsorerna så det ska bli kul att testa bla muslin.

Och denna veckan är det också total diabetesskärpning! Jovisst, jag inser att semestern sabbat typ hela hba1c för denna gången men man kan ju rätta till det så gott det går nu när man kommer in i rutinerna igen :)


Påfyllning

Idag har jag fyllt på mitt lager av hjälpmedel. Nya nålar till sprutorna, till mätaren och stickor till mätaren.
Märks man är diabetiker när det ser ut som man shoppat tok-loss på Apoteket med tanke på den stora påsen man kommer ut med :)


Del 5 - resa med diabetes

Det är verkligen supermycket extra att tänka på när man ska ut och resa med diabetes.
För det första ska man ju ha allt med sig men man ska också tänka på att ha dubbel uppsättning av allt, ifall något skulle försvinna är det inte så lätt att få tag på nya grejer utomlands.
Och även ska man se till så att man delar upp uppsättningarna mellan sitt eget och ens ressällskaps handbagage så ifall det ena försvinner har man ändå så man klarar sig..
Viktigt att inte heller ha insulinet i resväskan man checkar in, eftersom det fryser i bagageutrymmet och förstörs.
Åker man till varma länder kan det bli för varmt och förstöras så det gäller att ha kylfordral eller liknande med sig.
 
Resa över tidszoner blir också lite krångligt - jag har varit i USA en gång sen jag fick diabetes (då hade jag haft det i två månader och var skitnervös för att åka) - eftersom man tar ju sitt långtidsverkande ungefär samma tid varje kväll men hoppar man helt plötsligt över nio timmar i livet blir det ju märkligt. Men man får hålla koll på sockernivåerna och eventuellt komplettera lite med måltidsinsulin om man hamnar högt.
Det gick i alla fall bra trots all oro. Dock vaknade jag låg två nätter både vid dit- och hemkomst så det är väl något som beror på tidsomställningen..
 
Det är också viktigt att ha med sig mat! Man kan ALDRIG lita på att man får tag på det när det behövs så jag har alltid med mig någon frukt, skorpor eller liknande och sen något som höjer mer, typ kaka.
 
Mina sockervärden nu på våran resa var katastrofala. Dels blir det ju lite att man unnar sig efterrätter när man har semester och även om jag ligger bra vid läggdags då så vaknar jag alltid megahögt, det höjs liksom under natten, och det är en SÅ tråkig start på dagen! Om man väl då vaknar perfekt så är det jättesvårt när man inte är hemma och gör sin egen frukost, man vet ju inte exakt hur mycket insulin som behövs till grejer man inte brukar äta.
Jag brukar försöka äta liknande som hemma för att underlätta men det finns ju inte alltid. Speciellt nu när vi inte hade frukost på alla hotell och vi fick äta ute. Trots att jag åt "bra" frukost, typ gröt på Starbucks, så är den ju inte alls gjord på samma vis jag själv gör den och då blir man hög direkt efteråt istället pga feltagna antal enheter insulin till. Jättesvårt alltså!
 
Enda gångerna jag var låg var under vandringen, då jag låg på mellan 3-5 hela tiden trots att jag proppade i mig choklad och åt lunch utan insulin.
 
Därför blev man ju glad när man tog en öl före middagen och låg såhär :)
 

Home sweet home..

Sådär, då var vi hemma igen! Skönt men ändå trist, som alltid! men hösten har fortfarande mycket kul att bjuda på så vi deppar inte för det! :)
Tänkte försöka köra en kort resumé av resan:
Vi startade med 1,5 dag i Glasgow. Här var inte så mycket att göra direkt så det var tur det inte var fler dagar där. Dock var vi på en tur på ett whiskeydestilleri en timme utanför staden. Vi kom så tidigt så vi fick en privat rundvandring av en jättebra guide.
Sedan var det dags för huvudmålet med resan - vandringen längs West Highland Way, vilken går som ni ser på kartan. Vi gick ca 1/3 av vägen, vilket var ungefär 5,8 mil, från Bridge of Orchy till Fort William, och detta var under 3 dagars vandring.
 
Vi startade alltså i Bridge of Orchy och detta hotellet samt det andra vi stannade på, Kings House, var endast hotell utkastade emellan bergen. Där fanns alltså INGET annat. Det var jättemysigt! Man mötte upp med andra på dessa hotell längs vägen som också vandrade (det var väldigt poppis att gå den!) och satt med te eller öl framför brasan i loungen och sen var det bara in i restaurangen för god mat & kanske ett glas vin. 
Själva vandringen hade vi SUPERotur med vädermässigt. Där var jättefint med natur och allt, men vi hade SPÖREGN 2 av 3 dagar, vilket gjorde att man bara gickgickgick för att komma i mål. Där var inga skydd NÅGONSTANS och man var dyngsyr igenom regnställ, kläder och allting när man väl kom fram. Men såhär i efterhand är det kul att tänka tillbaks på det med även om det inte var sååå kul när man väl gick där.
Vi var därför ganska glada när vi väl kom in i city igen, två dagar i Edinburgh var det då som stod på agendan.
Här var en mysig gammal stadsdel där vi var bl.a. på en spökrunda i valven under staden och där var en hel del mysiga pubar för både lunch och en pint öl :)
Efter det var det dags för Dublin, som jag skrev STORFAVORIT. Hit kommer jag helt klart återvända.
Här var ALLT! Jättebra shopping, supermånga bra pubar, bra turistturer etc. Och tro fasiken irländare är så glada med all den musiken de kan lyssna på varje kväll på alla pubarna.
Vi var på Guiness bryggeri, intressant! Vi var på rundturer (gåendes, bussturerna skippade vi efter allt stillastående i Edinburgh) och vi var på show en kväll med riverdance och irländsk musik. Vi var även inne på massa andra pubar där alla bara satt med en pint och lyssnade på trubadurer och klappade & sjöng med (ungefär som i Néscafe-reklamen ni vet :)) Jättebra stämning!
Kort sagt så har vi sett mycket och är väldigt nöjda :)
 

Vår favorit!!

Nu har vi varit i alla våra städer, Glasgow, Edinburgh & Dublin och vår favvis är den nuvarande - Dublin!!
Här är shopping, pubar, mycket liv & rörelse!
Nu sitter vi på hotellrummet (på något vis har vi fått värsta lyxhotellet för en spottstyver) och ska planera våra sista dagar så vi får gjort allt vi vill :)


Ketoner i Skottland

Bloggappen fungerar ju inte (i alla fall inte min?) så det blir tyst från mig nu de närmsta veckorna.
Just nu sitter jag i en liten by i Skottland dit vi kom idag efter ett par dagar i Glasgow. Imorgon börjar vår vandring i högländerna. Det blir spännande!
Dock har jag stora problem med sockervärdena! Min diabetes som annars sköter sig ganska bra mestadels har nu, otajmat nog, gått bananas! :/
Vi åkte i lördagsmorse, tidigttidigt, vaknade då på 15.9 och ketoner på över 4, inte alls bra!
Står i boken "ring diabetesteam". Jo tjenare, det är lördag, kl är 4 på morgonen och jag ska till Skottland.
Efter lunch och med lite extra insulindoser försvann det men kom igen natten efter. Och jag är bara konfunderad för, förutom när jag fick diabetes, har jag bara haft ketoner vad jag vet en gång när jag hade hög feber och OK jag är lite förkyld men utan feber och att bara få ketoner för enstaka höga värden brukar man ju inte få. Det är när man är hög en längre tid ju, så ja lite oroande det där. Sen i förrgår har jag som tur är inte haft inte haft några men sunkiga värden så det är bara att hoppas det blir bättre nu med några mils vandring :)

Pick&pack

Nu börjar vår Skottlandsresa närma sig! Jag är störtförkyld men det finns väl hopp om att det värsta är över innan vi åker.
Vi ska vandra några dagar uppe i högländerna också ska vi till Glasgow, Edinburgh och till sist Dublin.

Man blir depp när man packar. Förr var det bara oro för är passet med, vilka jeans ska jag ha osv. Nu ska man hålla på med: räcker dessa nålarna, vågar jag lägga insulinet i resväskan under vandringen, räcker dextrosolen, ska jag sänka levemiren vandringsdagarna. Alla extra tankar man måste ha som diabetiker suger musten ur en ibland.
Det är värdelöst & jag blir less och tycker synd om mig själv idag. Himla diabetes-skit. Punkt.


Omelett

Jag har blivit helt frälst på omelett! Man kan ju verkligen ha i vad som helst man råkar ha i kylen.
Nu är jag hemma på lunch och jag har nyss ätit en med purjolök & chorizo i, supergod!
Egentligen tänkte jag gå till gymmet, men ont i halsen stoppar mig. Vill absolut inte bli sjuk inför Skottlandsresan!!
Sämsta resan ever att bli förkyld på eftersom vi ska vandra så mycket och får jag feber är det helt kört för då sticker ju sockervärdena i taket och man kan inte alls göra något vettigt, så håll tummarna för mig är ni snälla!!


Hollywoodfruar

Haha, jag gillar det programmet skarpt!!
Maria & Mindy är mina favvisar och sen kan jag inte låta bli att störa mig på Gunilla varje vecka. Så himla skönt slötitt-program!
Det är bra med hösten, där finns många sådana typer av program.

Idag var jag på en skum grej. Jag hade bokat något som hette Regndroppsmassage på Harmonigården i Höllviken, eftersom jag fått presentkort där på en behandling. (Bara regndroppsmassage lät ju hippie de Lux.) I alla fall, när jag kom dit så ville hon inte göra den behandlingen på mig för jag var sned...?
Men jo, jag är alltså mycket svagare på höger sida, vilket enligt henne beror på mitt sneda bäcken och är det som gör att jag så ofta har huvudvärk & ryggont.
Så hon gjorde massa grejer, typ tryckte på ställen och kopplade ihop benet med hjärnan och massa flum - tydligen något nytt som heter kinopraktik. MEN - nu vet jag inte om jag tyckte det kändes annorlunda efteråt för att man känner efter och sådär eller om det verkligen BLEV bättre - men det kändes som jag hade bättre hållning precis efteråt. Men det är klart, man måste ju gå mer om man ska hålla det så vi får väl se om jag går vidare med det. Hade ju varit skönt att bli av med ont:et!


Bra värdedag

Denna dagen har jag legat så himla bra!! Förutom kvällsvärdet nu, som ligger på 9 (vilket jag tycker är perfekt inför natten) så har jag legat mellan 5.2 - 6.3. Himla bra alltså!!

Sommaren har ju varit ganska krånglig värdemässigt så det är VÄLDIGT skönt att det funkar så bra nu (peppar, peppar).

Fast jag mäter mig fortfarande väldigt ofta för jag litar inte på att det verkligen ligger så bra. Men så glad man blir när man gör det :)


Uppe med tuppen

Vaknade kl 8 i morse. Jättehungrig & dessutom pigg så jag gick upp.
Låg på 5.3 så ändå lagom för frukost.
Denna veckan äter jag havregrynsgröt med röda vinbär & valnötter. Jag fick en hel massa lådor med varierande bär från kolonin så det är toppen!!
Jag måste säga att jag äter godare frukost sen jag fick diabetes. Även om det oftast är gröt så är det med mer variationer av bär & nötter mm.

Sen blev det en promenad i solen. Med min magväska. Ska jag gå en promenad bara snabbt brukar jag bara ta med dextrosol men tänker jag stanna till nånstans, som idag hos mina föräldrar, vill jag gärna ha mätaren med. Och den är TJOCK!! Magväska är perfekt (fast i mitt fall blir det mer en höftväska:)). Den får mig att se hurtig ut enligt min brors flickvän så det är ju positivt! :)
Nu är det uppladdning inför den årliga cykelorienteringen! Hoppas solen håller i sig!!


RSS 2.0