Kvällssnack

Dags för kvällssnack. 

Jag är helt besatt av dessa knäckebrödena ihop med brieost. 

De är så tjocka och hårda så det är omöjligt att höra TVn men attans så gott!

Jag VILL bli hungrig på kvällen så jag kan äta dem. 
Och det blir jag för det mesta. För jag är alltid hungrig. Typ. 

Pepp

Jag är orimligt peppad efter gårdagens träningspass. 

Brukar träna direkt efter jobb på måndagar men vi var ute och åt i Malmö med våra forna grannar då så jag flyttade det till igår då samma pass finns klockan 20.15. 

Har alltid tänkt att det verkar ganska drygt att bara sitta och vänta på det i tre timmar men icke sa Nicke. Det hanns med disk, promenad, förberedelse för morgondagen, skriva handlelista och läsa tidningen till exempel. 

Och även var det väldigt skönt att komma hem klockan nio, duscha, och sen bara ta en kopp te och ett knäcke för läggdags. 

Veckan kommer dessutom kännas kortare eftersom träningen låg en dag senare. 

Och dessutom tyckte jag att bara en sån här liten brytning av rutin gjorde det hela lite roligare. Veckorna går ju på en himla rutin annars med samma upplägg vecka efter vecka. 

Plus att det var inte liiiika knökfullt som det är på måndagar på detta passet. Man slapp liksom trycka in sig i en hörna och ändå vara rädd om sin hälsena när man kör utfall...

Alltså väldigt lätt-peppad nöjd tjej :)


Samt - det är fint väder, GODMORGON! :)

Tur...

...att man bor i Sverige när man har diabetes. 

Idag i Diabetes-tidningen läste jag om hur det är i vissa andra länder. 

Det är helt löjligt, inte klokt. 

Till exempel i Kina måste man ljuga om sin diabetes om man vill läsa på universitetet för där kommer inte folk med typ 1-diabetes in. 

Och i Moçambique kostar diabetesbehandlingen upp emot 75% av ens årliga inkomst. 

I Pakistan räknar man varken med att få jobb eller bli gift när man har diabetes. 

Okej att okunskapen är stor även i Sverige hos "vanligt folk" (man har hört vissa historier tex om föräldrar till diabetiker som får komma till skolan och förklara för andra föräldrar att det inte smittar...) men det är ju inte draget till sin spets som ovan med påverkan på skolgång, jobb etc och det finns ju kunskap inom sjukvården och, viktigast av allt, vi har tillgång till gratis hjälpmedel. 

NU - dags för sen träning!






Ensam söndag

Idag är jag uttråkad - inte så överraskande. Jag blir lätt det. 

Var uppe redan klockan åtta och gick en runda efter frukost i fina vädret. 

Jag hade planerat sån god (trodde jag) lunch till mig själv. Den blev hur äcklig som helst. Så jag kastade den. Och åt en proteinbar till lunch. Som också var äcklig. 

Igår däremot när jag inte hade nåt hemma och tänkte jag tar havregrynsgröt i brist på annat och pimpade den genom att koka den med russin, kanel och rivet äpple och toppade med valnötter - då blev det oförskämt gott. Så kan det va :)

Nu har jag precis varit på bodypump. 
Och ja, nu kommer jag att återgå till att vara uttråkad. 




Kass start på dagen

Fasiken vad jag avskyr att vakna högt utan anledning!

Jag har vaknat på runt fem hela veckan och nu helt plötsligt 15...???

Jag la mig på 7.5 och åt inget sött igår. 

Enda anledningarna jag kan komma på är:

1. Jag har blivit låg inatt (men det vore konstigt eftersom jag lagt mig mkt lägre än så och vaknat bra. Nu sov jag iofs två timmar längre men som sagt la jag mig ju inte lågt)
2. Nålen har vikt sig (men det verkar också skumt för jag har inte gjort några gymnastiska övningar och den var okej resten av dan)
3. Jag har fått adrenalin eftersom jag låg och tänkte på en sak som jag blev förbannad på igår innan jag somnade (men SÅ upprörd blir man ju inte bara av att TÄNKA på det så att det borde påverka)

Så himla tråkigt bara! Det sabbar lite morgonen. Det var ju inte bara liiite förhöjt heller, 8-9 kunde jag levt med men 15 :(

Stupido...

...aka Lina. 

Jag har under veckan lyckats få ganska bra koll på kolhydratsinställningarna och legat mellan 4-9 måndag till och med...NU. 

Och gissa varför jag ligger kass nu? För att jag inte litade på pumpen! Hade jag gjort det hade jag legat bra nu efter mina mackor. 

Alltså ett bevis för att det börjar fungera! Jippi!


Alltså jag - just nu! 

Jag är även ovanligt torr i munnen för att ha ett värde på "bara" 13, vilket också är ett bevis på att jag inte varit däruppe och nafsat i tid och otid de senaste dagarna så kroppen är ovan vid högre värde. 

Arrrrggghhh!

JAG.HAR.DRÖMT.OM.KOLHYDRATER.HELA.NATTEN!!!

Tooookig är ordet!

Jag behöver olika insulinmängd per kolhydrat vid olika tidpunkter på dagen. 
Tydligen vanligt. 

Hur lätt är det att reda ut NÄR man behöver VAD tror ni? ICKE lätt mina vänner! Icke lätt...

Dessutom är värdena sunkiga eftersom jag kör halvt på logik och halvt lyder pumpråden. Allt för att försöka få fram rätt inställning i pumpen. Och just nu känns det som att ingenting blir rätt. 

Plus att det där himla hba1c som ska ner stressar mig. Och bara mer och mer för varenda mätning som är dålig.

Snälla diabetes - lev MED mig och inte MOT mig!




Fortfarande mätt


Detta var vår kväll igår. 
Jag var fortfarande mätt när jag vaknade, mådde lite kass och hade 15 i sockervärde. 
Tur man inte äter så mycket varje fredag. 
Men gott var det :)

Glad alla <3 dag!


Jag har en snäll karl :) <3

Jeeej, test ett föll bra ut!




Kolhydratsräkning

Hmm... Det var inte det lättaste. 
Nu har jag gjort det till frukost men den mängd insulin jag fick fram jag skulle ta stämmer överhuvudtaget inte med vad jag brukar ta (när jag tar rätt alltså). Det är helt för lite och så har mitt problem alltid varit! 500-regeln funkar inte på mig!
Nåja, jag litade på det till viss del. La på litegrann till bara så nu får vi se om ett par timmar hur resultatet blir. 
Hade varit skönt om det funkat så jag kunde sluta behöva höfta med insulinet så ofta. 
Om inte annat kanske jag kan få fram min egen 500-regel med hjälp av detta. 



Bra möte

Idag var jag hos min Diabetessköterska. Hon hade blivit väldigt förvånad över mitt höjda hba1c. Lika förvånad som jag då...
Men vi tittade på mina värden, alltså läste in dem i datorn så man får överblick, och de såg väldigt bra ut. 59% inom målområdet och då var de flesta som var utom precis på gränsen. 
Så ingen av oss kunde förstå det försämrade värdet men tror det beror på de två veckorna innan basal-korrigeringen som var lite höga. 

Ska ta ett nytt hba1c om en månad och hoppashoppas det är bättre då. Annars vet jag inte vad jag gör. 

Vi ändrade inga inställningar nu utan jag ska försöka räkna kolhydrater igen (som aldrig funkar men okej, ett mer test) och se om jag kan få mer rätt på insulindoserna till maten då. Framförallt att jag blir så låg under förmiddagen trodde hon berodde på felaktig frukostdos snarare än för hög basal. 

Ändå positivt möte att jag fick se att värdena ligger bra trots att hba1c kunde få en att tro annat. Känns lite bättre nu med det. Och håller tummarna för nästa mätning för är den med hög har jag inget att skylla på och då kommer jag vara lost...



Hjärtefrukost

Godmorgon!
Dagens frukost, mums, jag älskar frukost :)

De där hjärtana ska vara bra för sockervärdena. 
Märkte inget idag iaf. Men å andra sidan var jag hög redan från start på dan. 11.3 for no reason...
Hög även efter frukost. Korrigerade lite med insulin samt åt en apelsin. Låååååg!
Måste lära mig att jag knappt behöver nåt insulin på förmiddagen! Så en korrigering då bör vara kanske hälften av vad jag behöver korrigera med på eftermiddagen. Oh, the glory of diabetes!

Helgen

Denna helgen kan sammanfattas med mat och träning. Igår var vi ute och åt med ett annat par på Monster i Malmö. 

Där var riktigt gott!

I morse blev det bananpannkakor. Har massa "visningsfrukt" som måste ätas upp. 

Därefter blev det en promenad i solen (äntligen sol!) innan jag förberedde pulled pork och satte in i ugnen. Tur att Mattias är förkyld och det är OS på TV så han var hemma hela dan, eftersom den ska stå i ugnen i 6h. 

Jag stack iväg på Bodypump. Vilket betyder att jag lyckades få tränat 4ggr denna veckan!! Tummen upp! Mitt mål varje vecka är 3. 

Nu är jag proppmätt efter maten. Det var hur gott som helst!
Till pulled porken hade jag gjort coleslaw, som också blev superlyckad!, och vi hade också sallad, guacamole, crème fraiche och hamburgerbröd. 



Fin frukost

Titta så fin min frukost såg ut idag! Jag kände mig nästan som en proffskock (förutom att det inte var mitt eget recept såklart :)). 
Bananamugcake med fyllning av banan & kanel. Från tastyhealths blogg. 

Sen vart det träningsdags som vanligt på lördagarna. Skönt!

Hur mycket jag orkar och hur bra det känns när jag tränar har supermycket att göra med hur mitt sockervärde ligger. Förra veckan låg det på låggränsen hela passet och då blir det inget bra. Benen känns matta. 
Men idag liksom förrförra låg jag högre och det är mycket bättre!
Jag måste äta minst 15 kolhydrater precis före för att ens ha en chans att inte bli låg. Och detta trots sänkt basal före och mindre bolus till frukost. Motion påverkar mig nåt fruktansvärt. 
Idag testade jag dessa

Tyckte inte de var så värst goda men det kändes bättre att äta sådana på förmiddagen än chokladbars iaf. 


Missnöjd

Äsch, fick hem mitt Hba1c-svar idag på provet jag skickade i måndags, eftersom jag ska till ssk på torsdag. 

Jag hade höjt mig med 4e. Från 49 till 53. Jag är inte alls nöjd. Jag vet att det inte är ett kasst värde men jag har legat mellan 47-50 sedan jag fick diabetes så nu känns ju detta värdelöst. 

Optimalt värde är under 52 och acceptabelt är 52-62 om man kollar såna tabeller. Så nu är jag inte optimal utan bara acceptabel. 
Jag vill vara optimal. 

Det är såklart på grund av byte till pump och det är ju en omställning och detta hba1c visar de första två månaderna av detta så jag antar det är normalt. 

Men jag har ju varit låg hur mycket som helst så jag FATTAR inte hur jag kan ha höjts... Jag vill alltid förstå! Det säger min ssk alltid att jag är besatt av att förstå VARFÖR?

Dessutom tycker jag att jag HAR legat bättre i värde än med pennorna i alla fall den sista månaden. Meeeen jag har nog ätit lite mer onyttigt, eftersom det är lättare med pumpen, samt att det ju varit jul däremellan...

Tur jag ska dit på torsdag så hon kan peppa mig. Hon vet säkert redan när hon fick svaren att jag sitter hemma och är arg över detta värde :) hon säger alltid att jag har så stora krav på mig själv. Det har jag också. Jag vill vara bäst. Eller i alla fall optimal :)



Tulpandags

Idag var det första visning på lägenheten så jag homestylade lite med tulpaner. Vårligt :)

Jag har fått höja upp pumpen till det tidigare igen för nu helt plötsligt är jag hög istället mest. 

Undrar hur många dagar per år man är perfekt :)

Onsdag

Fint väder idag!
Lite vår i luften :D

Jag har storstädat delux nu på kvällen inför visningen imorgon. Bara lite piff kvar sin fixas imorgon. Hoppas det kommer nån som vill ha min apartomento :)

Mjölmjölmjöl

Alltså, jag bakade bröd idag igen och då slog det mig: hur många olika sorters mjöl behöver man egentligen?

Jag äger vetemjöl, fullkornsvetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, rågmjöl, majsmjöl, bovetemjöl, fullkornsdinkelmjöl. 
Utöver det har vi kruskakli och havrekli som också är typ mjöligt. 

Sen kommer vi till socker - strösocker, stevia sötströ, florsocker, råsocker, pärlsocker, rörsocker. 

Då har jag ändå nyss tagit slut på mandelmjöl, vetekli, fruktsocker och muscovadosocker. 

Det är ju helt galet vad sorter det finns!


Brödet blev gott idag med! Gjorde dubbel sats eftersom sist blev det såna fancy småskivor som är perfekt på en buffé till exempel men passar inte till en hungrig arbetares frukost precis. 
Det var precis det höll sig utan att växa ur formen, men det gick :)

ICA Maxi levererar!




Whoopsie

en semla slank ner 

En av årets två. Jag äter typ ALDRIG vetebröd för det är så himla massa kolisar i det men semlor måste man ju liksom äta. Det går inte annars. 

Så att en äts på semledan och en äts på mysdag med sug, alltså idag :)

Nu har jag sänkt min basal litegrann. Jag har varit så himla låg typ hela tiden i en veckas tid. Behöver äta konstant och knappt nåt insulin till måltiderna. 
Det är varken bra för en eller kul att vara trött, skakig & ofokuserad i tid och otid.  

Jag ska till min sköterska nästa vecka igen men kände att det var ohållbart så som det varit nu så testar sänka litegrann. 
Det är svårt att veta själv hur mycket som ska sänkas och under vilken period på dan (jag har ju olika doser mellan 17-09 mot resten av dan) när man inte ser översikt av värdena och man är så ny med pumpen också som jag är men jag började med att sänka dagsdosen ett uns iaf så får jag se hur det blir. 

Ändrar man för mycket samtidigt vet man till slut inte vilket som var rätt och fel så bättre att ta det ett steg i taget...

Godnatt...

...från pumpen i strumpan :)

Var har ni er pump när ni sover?

Jag har börjat ha den löst bredvid mig med en babystrumpa runt den som skydd. 

Innan clipsade jag fast den i troskanten men den blev jobbig att ha där så testade löst fast jag trodde det inte skulle funka bra men det gör det faktiskt. Den hänger på nåt vis med. 



RSS 2.0