Äntligen fredag!

Wiihoo!!
Ikväll är det dags för mini-kräftskiva med familjen :)

Funderar på att köra ett litet pass på gymmet först, direkt efter jobb, men får se hur det blir med det. Är sådär taggad just nu...

Vaknade på 4 idag. Jag borde nog sänka min långtidsverkande, men det har jag gjort till och från hela sommaren (eftersom jag legat lågt lite då & då i fler månader), och det har bara slutat med att jag fått höja igen eftersom jag hamnat högt..

Jag skulle behövt en barnspruta med halva enheter. 9,5 tror jag hade varit perfekt! :)

Dessa dagar när jag vaknat och varit låg har jag haft så SJUKA drömmar. Undrar om det har samband?!

På tal om hög & låg och sånt, så är jag medlem på en sida för diabetiker på Facebook och där var det en tjej som skrev om sin syraförgiftning (som man kan få vid höga värden) som hon åkt in akut för tidigare i år då hon blev livlös.
Hon mådde superdåligt och fick ligga inne med dropp osv. Och då sa dem att hon haft tur för det var 5 personer tidigare som dött av detta. Hon hade då 36 i sockervärde.
Då förstår jag vad de menar när de sa till mig att de inte förstod hur jag klarat av att göra saker, alltså typ vara aktiv eller ens jobba, då när jag åkte in akut, för jag hade 32 i värde och hade haft det ett bra tag.
Jisses, jag var ju på Kreta med det bl.a. och höll på med massa annat, vilken TUR att inget hände. Jag blir uppskrämd såhär i efterhand för min egen skull!!
Hett tips: lyssna till era kroppar!! För jag VISSTE att något var fel när jag, som är så hyperaktiv, hade NOLL energi, trött jämnt etc. Och ÄNDÅ gick jag inte till läkaren för man vill ju inte sjåpa sig...
Ja, jag säger då det...wellwell, det gick ju bra i alla fall!

Mumsiga knäcke

Idag har jag träffat mitt lilla fadderbarn, 8 dagar gamla Emma. Liten, söt & snäll var hon :)
Nu är det dags för sen kvällsfika. Fick ett ny sorts knäcke, Gränna knäcke, av Mattias mormor. Sockerfria, jag tyckte de var supergoda! Mattias tycker de smakar papp men jag antar att det är för jag vant mig av med allt vad sockersug heter. Och de VAR goda!!
Fick även en sockerfri marmelad som passade bra till!
Tyvärr är de slut nu så jag måste hitta dem nånstans!


Mittemellan

Idag är det typ sommarvarmt & sommarljust men med höstluft, sådär mitt emellan som det alltid är vid denna tiden. Då alla blir förkylda för det är för varmt med långbyxor men för kallt med kjol osv. I alla fall skönt med frisk luft!

Jag har ätit LCHF-light idag med. Alltså liksom igår endast frukost som vanligt. Gjorde LCHF-lasagne till middag.
Ingen som inte är diabetiker kan förstå hur SKÖNT det är att slippa sprutorna vid maten. Det är inte just sticket som är skönt att slippa utan mer detta att räkna ut hur mycket man ska ta och ska jag träna efter? Ta en enhet mindre då etc utan bara sätta sig att äta! Och perfekt socker idag med!

Dock vaknade jag halv sex i morse med 3.7 så det är ju för lågt (Singoalla är ju gott med vid den tidpunkten? Nja...:)) men det måste vara för att jag inte ätit kolhydrater sen morgonen. Alltså, hade jag följt LCHF hade jag kunnat minska mitt långtidsinsulin med nog 2E.


Lila är fint

Idag har jag haft typ LCHF-dag light. Endast frukosten som var "vanlig". Så nästan inga sprutor i kombo med att sockret legat perfa gör att jag typ INTE känner mig som en diabetiker idag. Sjukt skönt!!

Till middagen ersatte jag makaronerna, som tillbehör till korven, med gräddstuvad blomkål. Lila blomkål. Smakade samma som vanlig men mycket roligare att äta :)

Har även utnyttjat lite av all min komptid och slutat tidigare och då även hunnit träna. Bra dag!!


Bokmal

Jag är ju en bokmal av stora mått och idag har jag läst ut "i stundens hetta" av Viveca Steen. Det är fjärde boken i serien om mord på Sandhamn.

Det lite roliga med att läsa dem nu är att en av huvudpersonerna är diabetiker så där är lite kommentarer om det - inte jättemycket - men i andra boken tror jag det är blir hon lite inblandad med mördaren och håller på att dö då mördaren låser in henne i en byggnad och hon redan har tagit insulin men inte hunnit äta, usch!!

I alla fall, inte ofta huvudpersonerna har sjukdomar sådär så det är kul att läsa om.


Mikaeli marknad

I lööööv Mikaeli!! Det är så skoj, alla är ute och det luktar munkar och spelas dansbandsmusik. Kulkul!!
Igår var det öltältet med 1000 andra, fullsmockat!

Idag var det Trelleborgsloppet som gällde. Jag gick ju, eftersom jag hatar att springa, så det blev 5km på 44min.

Nu sitter jag i soffan efter två timmars marknadsstrosande.

Sockret har legat så himla bra idag så det var en bra ettårspresent!! ;) Att vakna på 5,4 efter all öl & chips igår är så förvånande kul så man kan inte bli annat än glad hela dan!! :D


Del 4 - Jag och min diabetes

Idag är det exakt ett år sedan jag var på läkarbesök och blev direkt uppskickad på akuten och därefter inlagd på sjukhus en vecka efter nyupptäckt diabetes typ 1.
Att jag gick till läkaren, TILL SLUT, var för att jag hade gått ner så himla mycket i vikt under sommaren utan anledning. Men jag hade också massa andra symptom såsom var extremt trött, torr i munnen, kramp i vaderna i tid och otid, mådde i stort sett skit hela sommaren men ni vet hur man är ”det går över, man ska inte vara pjoskig…”, och vem kunde tro det var något allvarligt?!

Jag vet att jag fick diabetes redan i början av juni för då var jag förkyld (hur länge som helst) och det är ju i samband med sådant diabetes bryter ut, som jag skrev om i del 1, och det var också då jag började få symptom.

Alltså gick jag med sjukdomen i 2,5 månad innan jag gick till doktorn för alla mina konstigheter och då hade jag 32 mmol/l i sockervärde (en frisk människas går aldrig över 7 mmol/l). Eller rättare sagt, deras mätare mätte inte så höga värden utan han såg bara att det var väldigt högt.
”Du får cykla direkt upp på akuten!” – akuten hade varit glad om alla deras patienter kommit cyklandes dit :)
Där fick jag insulin och dropp (de förstod inte hur jag överhuvudtaget hade kunnat fungera så länge med de höga värdena...) och sen fick jag flytta upp till en avdelning där jag skulle bli liggande i en vecka.
Jag försökte övertala dem till att jag inte behövde läggas in, jag kunde sköta det hemifrån men nu i efterhand förstår jag ju hur omöjligt det hade varit!!
Jag visste ju inte ett dugg om diabetes innan jag själv fick det – precis som jag nu märker hur lite de flesta andra vet om det. Jag tänkte – jaha, men då får jag väl låta bli sockret. Åh, naiva lilla flicka!! :)

Och något av det första man också tänker är – vaddå DIABETES?! Jag är ju varken onyttig eller tjock! MEN som jag skrev innan handlar det ju om typ 2, och som jag nu lärt mig behöver man inte vara varken eller för att få den typen heller, kan vara ärftligt ju som sagt, även om anledningen till att den typen av diabetes ökar så mycket i världen är av ohälsosamt leverne. Det är ju denna typ man hör om och det är den föreställningen man har av diabetes, helt fel alltså!
”Du kan förebygga diabetes med ditten & datten” står det i tidningar – inte informativt då det endast handlar om de som får diabetes pga av egna val i livet. Känns alltså som en missförstådd sjukdom ibland.

I alla fall, en vecka blev det på sjukhuset. Jag och massa oldies mestadels. Jag fick ha lite permissioner och ut och vandra och gå ner på Mikaeli marknad (drygt att bli sjuk just vid Trelleborgs största happening annars ) men annars var det mat med jämna mellanrum och flera besök om dagen av vänner, släkt etc. Dessutom skulle det hinnas med dietister, läkare, sköterskor. Det var fullt upp faktiskt :)

Till slut fick jag i alla fall komma hem med en heltidssjukskrivning i en vecka och sen en halvtids i två veckor för att hinna få in tänket med mat och allt.

Så grattis på ettårsdagen till oss – och i år är det Mikaeli som gäller :)

Fint är roligare

Ni vet hur det är roligare att träna om man har fina träningskläder och sådär?
Det är även roligare att bära med sig sina sprutor & Co. om man får ha dem i något fint. Därför blev jag glad när jag fick denna av Emelie igår. Den är perfekt till mina grejer och rolig att titta på med alla märken av oss :)


Lilla Emma

Igår föddes mitt lilla gudbarn, Emma, vilken liten sötnos!! Jag ska lära henne allt jag kan, hihi.
Mycket Disney så du vet Jenny!!! Dom ska läras i tid dom små liven :)
Längtar tills jag får träffa henne!!

I övrigt idag har jag tränat mitt på dagen. Smet in om på vägen mellan kund och kontor. Det gillas av mig själv!!
Två tummar upp för träning två dagar i rad!
Har lagt upp ett effektivt halvtimmesprogram i gymmet så jag kan hinna med det snabbt sådär mitt i allt :)


Skön eftermiddag

Nu är jag hemma och har precis ätit lunch. Blev omelett med grönsaker & knäcke.
Det bästa är att jag ska inte tillbaks till jobb.
Har fått OK av min chef att själv styra lite över arbetstiden bara jag kollar av så inte alla kompar ut samma dag så nu är vi två som kollar av med varandra och turas om med kortare dagar. Skönt!
Det betyder ju att jag har lite mer tid vissa dagar för ex promenad, träning & att fixa nyttig mat.


Farbror Melker & jag

Ni vet en sån dag när allt går fel!! Today is one of those days!!

Folk kommer med frågor & grejer vid helt fel tillfälle. Till exempel när man just fått mail nr 20 av samma kund om samma sak och starkt funderar på att ta datorn, hoppa in i bilen, köra hem till sagda kund och köra ner den i halsen på honom.

Man är trött som en gnu pga supervarma sovrummet trots upp mitt i natten och tömma fönsterhyllan, slå upp fönstret på vid gavel och palla upp det med en stol & en bok.

Varm som en gris pga ingen AC på kontoret och inte direkt någon luftning utifrån heller!
Enda poängen med vidöppna fönster visade sig bli att jag fick bevittna ett bråk mellan någon som uppenbarligen var en "fylltratt" (citat) och en dam med hund.

Gör LCHF-mat med då fördel - inget stick i magen! Men JO, för efter denna dagen behövdes det ändå, alltså höga sockervärden!

Och såna dagar tar ju ALDRIG slut! Slut så man kan få börja om imorgon liksom!

Neeej, denna dagen INTE ett liv som farbror Melker sa!

Kom igen imorgon - var bättre!!! :)


Del 3 – sockervärden

Som jag skrev i förra inlägget så finns det mycket som påverkar sockervärdena utöver maten man äter. Många tror nog att det bara är att ta en spruta så funkar allt galant. Hade det varit så hade alla diabetiker nog varit himla tacksamma.
Nä, allt möjligt påverkar såsom stress, feber, träning, alkohol etc. Man kan alltså inte bara tänka på maten man äter när man tar sin spruta till måltiden, utan även på vad man ska göra efter maten, vilket värde man låg på före osv. Man vill ju gärna hålla bra värden för det blir så jobbigt annars…

Som diabetiker finns två livshotande tillstånd. Det är hypoglykemi (lågt blodsocker) och hyperglykemi (högt blodsocker). Vid båda tillfällena kan man hamna i koma. Diabetes typ 1 är alltså en livshotande sjukdom, vilket känns sjukt då man lever med den varje dag och lever som vanligt också, men så är det..

Lågt blodsockerfår man då man inte ätit på för lång tid, då man tillfört för mycket insulin, om man legat för lågt före motion. En frisk människas insulin sköter sig ju helt själv och stoppar insulintillförsel när det inte behövs mer och vice versa. En diabetiker tillför ju den mängden insulin man tror är rätt till det tillfället man är i och sen stoppas det inte någonstans om det är så att det blev fel. Man brukar känna av lågt blodsocker genom att man bland annat blir skakig. Det hävs genom att äta något sött, exempelvis dextrosol. Får man inte i sig något sött i tid går det så långt att man blir medvetslös.


Högt blodsocker får man ju då av den exakt motsatta anledningen. Man får det även vid sjukdom & stress till exempel. Det känns av på många olika vis. De vanligaste är till exempel törst, illamående, trött.
Högt blodsocker en längre tid är farligt och kan leda till ketonförgiftning, vilket är mycket allvarligt. Även här blir man medvetslös om det går för lång tid. Dock inte så akut som vid lågt sockervärde…
Det är även om man inte sköter sin diabetes och går runt med höga blodsockervärden under längre tid som man ligger i riskzonen för alla men man kan få som diabetiker, såsom påverkan på syn, fötter, njurar etc. För att må bra när man blir äldre är det alltså viktigt att hålla koll på sina värden.
 

Möhippa & betong

Pust, det är supervarmt!!! Vi vet inte var vi ska sova! 27grader i sovrummet är panik!!
Med tanke på helgens aktiviteter så har vi haft tur med vädret. Igår firade vi Fannys giftermål i efterhand med SPA, vin & ost på stranden och uteservering fram tills nästan midnatt. Så himla trevligt!!

Idag har vi varit ute hela eftermiddagen och försökt oss på att gjuta i betong. Vi får väl se hur det blir när det är färdigt!!
Kul var det i alla fall!!


Minisemester

Såå, nu är jag hemma igen! Ni ser, jag har haft problem med att komma loss, hihi... Nädå, jag har varit på minisemester i Danmark på Bonbonland med Mattias familj. Det var ett kul ställe! :)

Kom hem ganska sent i eftermiddags så det har bara blivit sushi & rödvin på balkongen och nu tidig kväll.

Känns som söndag idag, men NEJ helgen BÖRJAR ju idag, fantastiskt!!


Del 2 – typ & behandling

Diabetes finns i olika typer, typ 1 och 2 samt ett mellanting som kallas LADA.

Typ 2 är det som i vardagstal kallas åldersdiabetes och som är det ofta överviktiga personer får men det kan även vara ärftligt och inte ha någonting med personens levnadsstandard att göra. Det är denna diabetes det oftast skrivs om, eftersom den ökat så mycket på senare år tillföljd av dagens levnadsstandard, då övervikt ökar risken att få den.

Har man typ 2 har man kvar en del insulinproduktion men inte tillräckligt för att den ska kunna sköta sig själv. Oftast kan detta behandlas med tabletter, i samband med måltid, som hjälper insulinet på traven. Denna typ går i många fall, om man fått den pga av övervikt etc, att bota eller i alla fall till stor del förenkla genom att sköta sig med motion & matvanor.
Man kan väl också kalla den ”den enklare formen”, eftersom kroppen dock har en del insulintillförsel själv och man behöver inte ta sprutor med risk för låga sockervärden med allt som följer på det.
Dock för de typ 2:or som fått sjukdomen via ärftlighet gäller ju i princip samma som för typ 1.

Typ 1 får man utan någon känd anledning. Det finns en viss grad av ärftlighet men det kan också bara dyka upp (som det gjorde för mig, ingen annan i vår släkt har sjukdomen). Det vanligaste är att få den när man är ung. Allt från väldigt liten till typ 16 år tror jag är vanligast. Jag fick diabetes när jag var 26 år, så jag var ganska gammal för att få det.

En typ 1:a har ingen egen insulintillförsel utan tillför insulin genom sprutor eller pump.
Jag använder mig av sprutor, vilket betyder att jag får ge mig själv en dos långtidsverkande varje kväll, som verkar 24 timmar, och även måltidsinsulin inför måltider. Dessa måltidsdoser räknar man då ut genom att försöka räkna fram hur mycket kolhydrater det finns i maten man tänker äta, vilket inte är det enklaste alltid…

En diabetikers värde bör ligga lite högre än en frisk människas, typ 5-8 mmol/l. Det är dock i princip omöjligt att alltid hålla dem mellan de intervallerna, eftersom det är så mycket som påverkar sockervärdena.

Hemmakväll

Jaha, såhär kan det gå när man passar andras djur så jag säger HEJ till ensam soffkväll & insulin :)


Gotlandsgrillning

Åh, vad trött jag är! Kom hem vid midnatt och i morse skulle Mattias upp vid halv sex så då vaknade jag med och kunde inte somna om, suck!!

Gotlandsgrillning igår för fjärde året i rad!
Den är döpt så eftersom första året var på Gotland och det speciella med den är att den innehåller ALLT, eftersom då vi var på Gotland var vi fem olika viljor, vilket gjorde att det blev fläsk, nöt, halloumi, svamp, majs, tre sorters sås, två sorters potatis. Haha. Så vi startade en tradition (vi är glada för sånt :)). Dock har vi INTE följande år grillat allt detta på engångsgrillar i hällregn under parasoll...vilket gjorde att vi åt middag halv tio det året. Och sen åkte till Munken i Visby, som fortfarande är det häftigaste uteställe jag varit på! Aaaah, those memories :D


Hösten 2012

Detta är nog första året jag ser fram emot hösten! För denna hösten är nog den roligaste på länge!
Det händer så himla mycket skoj. Fram till december har vi bara två lediga helger och allt upptaget är bara kulkulkul!

Idag var sista kattvaktsdagen. Lite synd för det var mysigt :)
I övrigt idag blev det promenad efter jobb och sen rep.

Igår förresten var jag redig och var på gymmet! Nu SKA jag skärpa till mig!
Både för musklerna, ryggontets ( himla kontorsjobb) och diabetesens skull.
Jag har bara svårt att tvinga dit mig själv för så kul tycker jag inte det är...


Hur fungerar det?

Eftersom detta ändå är en blogg jag startade på grund av min diabetes så har jag nu tänkt mig att lägga in lite diabetes-kunskap, eller vad man nu ska kalla det :), i smådelar framöver eftersom jag vet att det finns många icke-diabetiker som läser bloggen. Själv visste jag INGENTING om diabetes innan jag själv fick det! Det är himla intressant ska jag säga, hur kroppen fungerar. Så därför börjar jag med det :)

Hur fungerar kroppen?

När man får diabetes har kroppens eget immunförsvar attackerat bukspottskörteln och gjort så att produktionen av insulin försämrats eller slutat helt.

Insulin behövs för att kroppen ska ta upp näringen i maten. När man äter kolhydrater så omvandlas detta till olika sockerarter i kroppen som sen ger oss energi, vätska etc. Det som inte behövs lagras i levern och pytsas sedan ut vid behov. Insulinet ”öppnar” så att sockret kommer in i cellerna. Det känner av när man ätit och ökar då insulintillförseln i förhållande till detta och vice versa om man INTE har så mycket socker i kroppen, vilket gör att en frisk människas sockervärde normalt håller sig konstant mellan 4-7 mmol/l.

Har man inget insulin åker bara sockret rakt igenom, eftersom alla "dörrar" är stängda, och man kissar ut det. Alltså, ingen energi & ingen vätska till kroppen. (Ett av de vanligast tecken på att man fått diabetes är just en trötthet & OTROLIG törst!).
Vad som då händer är att kroppen tror man har lågt blodsocker, eftersom den inte känner av att man har något socker i sig. Levern skickar då ut mer socker ur depån. Vid fortsatt "svält" (kroppen tror ju man svälter när det i själva verket handlar om insulinbrist) går kroppen på fettet som bryts ner till glukos för att höja sockervärdet ytterligare. Resultat = megahöga sockervärden!! (Och viktnedgång, ännu ett tecken på diabetes).

Sommar? Höst?

När man behöver stänga fönstret i köket vid frukosten är det inte sommar längre... Jag gillar ändå hösten. Den kan vara superfin! Men 8/8 BORDE det inte vara 14grader nu. Värdet nu 7.3. Högre än perfekt men glad ändå eftersom jag legat kass två dagar nu efter missödet med sprutan. Nu är det frukost, in och fixa för katterna vi vaktar och sen är min plan att jobba halvdag och sen fixa lite ärenden och gymma när de öppnar. Godmorgon!! :)


Meckig dag

Nähä, beter sig sprutan som igår en gång till ska jag inte fortsätta försöka trycka in den som jag gjorde. Uppenbarligen inte fått i mig särskilt mycket av insulinet igår. Hög hela dagen!! Ringde mottagningen på telefontiden vid lunch och kompletterade med lite långtidsverkande men ändå bara mätt värden mellan 10(och då blev jag ändå nöjd före maten)-19 trots duttat med humalogen och inte ätit ett enda mellanmål för jag pallade inte klydda med det, suck!! Jaja, imorgon ska det väl bli ordning igen förhoppningsvis! Sov gott :)


Konstig spruta

Hmm, jag tog nyss min kvälls-spruta och den betedde sig MYCKET märkligt minst sagt. Jag fick kämpa som en idiot för att den skulle trycka fram insulinet, vilket inte är det enklaste när man tar den på baksidan av sig själv ska jag tillägga, och sen vägrade sista enheten komma ut!! När jag äntligen lyckades skjuta fram den hoppade den tillbaks och jag tog ut sprutan och sen i och testade igen, med samma nål AJ och inte bra, och ändå inte så jag fick ladda om och ja, kort sagt hoppas jag att jag bara fick i mig det jag skulle... Störigt orosmoment för sånt ska ju bara funka liksom!! :/ Annars idag har jag lunchat med Jenny. Nog sista gången innan mitt fadderbarn hoppar ut ur hennes mage, spännande :) Imorgon jobb igen och helgen har svischat förbi som vanligt!


Silver

En medalj till. I triathlon. Men såg ni det?! De kom in på samma tid! Man ser knappt på målfotot vem som vann! Sjukt störigt.. Då hade man väl nästan hellre kommit tvåa på sämre tid, eller?! Men det blev silver i alla fall! OS är skoj. Jag gillar det. Och jag är ändå inte alls särskilt sportintresserad... Rolf-Göran Bengtsson, han hästhopparen, har faktiskt diabetes typ 1 läste jag nånstans. Nu blir det en runda ut på Gislövs marknad. Blev ju fint väder denna helgen också! Gårdagen blev det grillbuffe på uteservering. Guttans! :)


Blåa bär

Vilken konstig vädervecka detta är! Kass halva dan och sen fint på kvällen. Ikväll har vi grillat. Igår var vi på Jägersro på Hugo Åberg-trav. Jag ska inte tråka ut er med hur mycket jag INTE vann genom att INTE satsa på den hästen jag sa från början men det var sjukt störigt i alla fall! Blåbär - visste ni att det hjälper till att reglera blodsockret på tal om inget?! :)


RSS 2.0