Del 3 – sockervärden

Som jag skrev i förra inlägget så finns det mycket som påverkar sockervärdena utöver maten man äter. Många tror nog att det bara är att ta en spruta så funkar allt galant. Hade det varit så hade alla diabetiker nog varit himla tacksamma.
Nä, allt möjligt påverkar såsom stress, feber, träning, alkohol etc. Man kan alltså inte bara tänka på maten man äter när man tar sin spruta till måltiden, utan även på vad man ska göra efter maten, vilket värde man låg på före osv. Man vill ju gärna hålla bra värden för det blir så jobbigt annars…

Som diabetiker finns två livshotande tillstånd. Det är hypoglykemi (lågt blodsocker) och hyperglykemi (högt blodsocker). Vid båda tillfällena kan man hamna i koma. Diabetes typ 1 är alltså en livshotande sjukdom, vilket känns sjukt då man lever med den varje dag och lever som vanligt också, men så är det..

Lågt blodsockerfår man då man inte ätit på för lång tid, då man tillfört för mycket insulin, om man legat för lågt före motion. En frisk människas insulin sköter sig ju helt själv och stoppar insulintillförsel när det inte behövs mer och vice versa. En diabetiker tillför ju den mängden insulin man tror är rätt till det tillfället man är i och sen stoppas det inte någonstans om det är så att det blev fel. Man brukar känna av lågt blodsocker genom att man bland annat blir skakig. Det hävs genom att äta något sött, exempelvis dextrosol. Får man inte i sig något sött i tid går det så långt att man blir medvetslös.


Högt blodsocker får man ju då av den exakt motsatta anledningen. Man får det även vid sjukdom & stress till exempel. Det känns av på många olika vis. De vanligaste är till exempel törst, illamående, trött.
Högt blodsocker en längre tid är farligt och kan leda till ketonförgiftning, vilket är mycket allvarligt. Även här blir man medvetslös om det går för lång tid. Dock inte så akut som vid lågt sockervärde…
Det är även om man inte sköter sin diabetes och går runt med höga blodsockervärden under längre tid som man ligger i riskzonen för alla men man kan få som diabetiker, såsom påverkan på syn, fötter, njurar etc. För att må bra när man blir äldre är det alltså viktigt att hålla koll på sina värden.
 

Kommentarer
Postat av: Cajsa

Tjusa bilder å fin info:)

2012-08-20 @ 19:27:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0